in

Exemplul sfintei Monica

Sfânta Monica a trăit la Tagaste în Nordul Africii, care astăzi poartă numele de Algeria.  Monica și soțul ei Patriciu au avut trei copii, Augustin, Nevigius și Perpetua.  Nevigius era deja un fiu bun, pe placul ei, iar Perpetua a devenit o călugăriță iar apoi o abatesă.  Însă Augustin era complet diferit. Ca și tânăr acesta s-a lăsa influențat de către cei care își pierdeau viața inutil, de către prieteni săi. Pe când acesta studia la Cartagina, a decis să își facă și o amantă.

Augustin era, după cum am spune noi, atât de ștrengar încât i-a spus la un moment dat mamei sale Monica că nu ar fi nici o problemă pentru el dacă ea ar renunța la credința ei.  După aceea Monica a devenit atât de disperată încât a mers la un episcop care o sfătuise să fie răbdătoare. Din acel moment Monica a stat pe cât de aproape i-a fost cu putință de Augustin, și s-a rugat necontenit și a postit.

Pe când Augustin avea vârsta de 29 de ani, acesta s-a mutat la Roma pentru a preda retorica după care s-a mutat în orașul Milano unde primisese un post de retorica. Monica însă s-a mutat și ea la Milano după fiul ei. Augustin adesea îl auzea pe Ambroziu, episcopul orașului Milano, predicând, predică care a și însămânțat semințele credinței în inima lui. Toate rugăciunile mamei lui Monica pentru convertirea lui începuse acum să fie ascultate, după atât de mulți ani în care părea că nimeni nu ascultă nimic. Augustin a început să studieze Noul Testament mai ales pe apostolul Paul. Și totuși, pe cât de aproape era de a fi botezat pe atât de departe era decizia sa de a se lăsa botezat. Sufetul său tânjea, striga și dorea botezul, convertirea însă trupul său tot se încăpățâna și spune Nu! Doamne ajută-mă să fiu cast dar nu încă!, descria sfântul Augustin acest moment. Momentul de cotitură a fost însă acela în care Augustin a citit pasajul din scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani, capitolul 13, versetele 13-14, îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos! Și să nu aveți grija trupului spre a-i face poftele!.  Augustin descrisese apoi acest moment, în Confesiunile sale spunând mamei sale că zbuciumul ei a luat sfârșit. Ea a tresăltat de bucurie și a înțeles că Dumnezeu îi dăduse lui Augustin mai mult decât ceruse ea. Augustin a fost botezat de către episcopul Ambroziu de Milano, după care el și mama lui Monica decisese să se întoarcă în Nordul Africii.  Însă pe când se aflau în Ostia, un port al Romei, pentru a lua o barcă spre casă, Monica i-a spus lui Augustin Nu mai doresc nimic altceva în această viață…am dorit enorm de mult doar un singur lucru de la această viață…să te văd pe tine creștin…așa că de ce mă mai aflu aici?

La cinci zile după aceasta Monica a fost cuprinsă de febră și a intrat în comă murind la nouă zile după aceea. Augustin a dedicat multe pagini în Confesiunile sale, mamei sale enumerând tot ceea ce îi datorează ei. Augustin a devenit apoi preot la vârsta de 36 de ani, și episcop la vârsta de 41 de ani, fiind episcop de Hippona, din Nordul Africii, timp de 35 de ani. Un exemplu al influenței pe care sfântul Augustin a avut-o în Biserică este acela că în Catehismul Bisericii Catolice sunt mai multe citate din Augustin decât din oricare autor creștin. Și toate acestea se datorează rugăciunii constante a mamei lui, a sfintei Monica.

What do you think?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Efectele rugăciunii asupra sănătății

O Dumnezeul meu