0
Please log in or register to do it.

Abraham Maslow avea o teorie a motivației numită ierarhia nevoilor prin care el identifica cinci nivele de nevoi care sunt cel mai bine văzute ca o ierarhie, cu cea mai importantă nevoie reieșind din prima iar cea mai sofisticată dintre ele fiind ultima. Oameni urcă aceste trepte ale ierarhiei câte una pe rând. Nevoile satisfăcute își pierd tăria iar următorul nivel de nevoie este activat. Când nevoia de pe ultimul nivel este satisfăcută, nevoia de pe treapta superioară devine operativă.

Primul nivel – nevoia fiziologică e cea mai fundamentală nevoie umană. Aceasta include mâncarea, apa și confortul. O organizație ajută în satisfacerea nevoii fiziologice a angajaților prin salar.

Al doilea nivel – nevoia de siguranță include dorința de securitate și stabilitate, de a te simți în siguranță și nevătămat. O organizație ajută în satisfacerea nevoii de siguranță a angajaților prin beneficii.

Al treilea nivel –  nevoia socială include dorințele de afiliere, printre care prietenia și apartenența. O organizație ajută în satisfacerea nevoii sociale a angajaților prin echipe de sport, petreceri și diverse celebrări. Team liderul sau cel care supraveghează poate ajuta la împlinirea acestei nevoii sociale prin a arăta grijă și preocupare directă față de angajați.

Al patrulea nivel – nevoia de stimă care include dorința respectului de sine și a respectului sau recunoașterii din partea celorlalți. O organizație ajută în satisfacerea nevoii de stimă a angajaților prin potrivirea abilităților și calităților angajaților cu jobul propriu. Cel care supraveghează sau team liderul poate împlini această nevoie de stimă prin a arăta angajaților că munca lor este apreciată. Și al cincilea nivel – auto-realizare și dezvoltarea personală. Nevoile cuprind dorința de împlinire de sine și realizare a potențialului deplin al persoanei. Cel care supraveghează sau team liderul poate ajuta la îndeplinirea nevoii de auto-realizare și dezvoltarea personală prin atribuirea de sarcini ce pot provoca mintea angajatului făcându-l să își antreneze și mai mult propriile aptitudini.

Abraham Maslow

Un Poem din Imitațiunea lui Cristos
Spre iad de Luni

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIF